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This is in further reply to your letter of Jume 30, 197, and sub-
scquent submissions, concerning the application of the Fair Labor
Standords Act to certain cmployees of

The information you rrovided indicates that it is the poeition of
the firm thet either, (1) those employees performing work in hames
for private individuals as domestics or ourse aide are not covered
by the Fair Labor Standards Act by virtue of the fact that the
private individusl is not covered; or (:) the exemption proviged
under section 13(a)(c) of the hict is applicable to those local
offices having an annual dollar volumwe of less than 5u:50, as
they are retail or service establisbments.

You further indicate in the materigsl provided that the firm, together
with ite branches, coupriee an enterpriee. The employees, whether
they are "in-house" employees or those assigned to various cliente,
are considered employees of Thus, enterpriee coverage
under section 3(s)(1) of the Act is applicable to all ewployees.

The vosition of the tage and Hour Division is that emrloyees of a
company working on assignaents in various cstablishrents are con-
sidered to be Jointly employed by the company and the employer whose
vwork they do in the establishment in which they are employed. Each
is respcusible for campliance with the rejuirements of the Act to
any workweek when the euployee is so employed. Therefore, where an
erployee 1is covered on an enterprise basis, he nust be paid in
accordance with the oinimum wage and overtime pay requirements of
the fct, unless an exemption applies. In any workweek in which the
temporary help employee works as an employee of an
establishment subject to an exemption and perfems work which 1is
within such exemption, the employee will be exempt.
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Insofar as the larger question of the application of the exemption
provided under section 13(a)(2) 18 concerned, we rmst reemphasize

our previously stated position that a firm engaged in supplying

such employees as you describe lacks the retail or service concept
contemrlated by that section of the Act. Although a firm nay specialize
in this area, the functions provided lack the traditional recognition
as being retail or e.rvice activities.

Tyrically, the employees with whom you are concerned are domestics,
babysitters, live-in corpanions, housekeepers, registered nurses,
licensed practical nurses, nurses aids, and hame health aids. Ve
would not consider companionship to be within the retail concept.
Further, ve have previocusly taken the rosition that providing health
services such as in a clinic eway from the hospital atmosphere is

not retail. The fact that the firm's employees provide such services
in the hame would not alter a .....  conclusion that there is no
retail concept ‘in providing such services. Insofar as the ordinary
damestic help is concerned we feel that there is a difference between
the repairing of iteme used in the home as opposed to the performance
of duties in operating such items by persone sent to the establish-
ment for such duties..

Thus, it 1is the position of the Wage and Hour Division, after careful
reconsideration of all the information jrovided and available, that the
employees of ) . are not
exempt under section 13(s)(2) of the Fair Labor Stapdards Act. Such
emnployees must be paid in accordance with the monetary provisions of
the Act unless othervise exerpt as previously discussed.

Sincerely,

lorace £E. Menasao

Horace E. Menasco
Deputy Acsistant Secreta:y
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