
SCA-113 

May 3, 1972 
 
This is in reply to your letter of March 31, 1972, concerning compensable work time of security 
guard trainees who will receive 40 hours of training required by a service contract before they 
are allowed to perform work pursuant to the contract. The contract is subject to the Service 
Contract Act. 

Your first three questions concern payment for the required 40 hours of orientation training 
which will be given before April 16, 1972, the date the contract begins. Whether time spent in 
training is compensable is discussed on pages 7 through 9 of the enclosed pamphlet, Hours 
Worked. Under the six criteria given on page 9 for determining the employment relationship of 
trainees, we would view the security guard trainees as employees. The training is oriented in 
terms of "company practices, policies and rules", and is required under the terms of the contract 
before any employees are permitted to perform work pursuant to the contract. This indicates that 
the employer derives an immediate advantage from the training. The training is given to persons 
who will work on the contract, and the employer can fulfill the contract only by employing such 
specifically trained employees. 

Additionally, the training time is not excluded from consideration as hours worked under any of 
the standards discussed on pages 7 and 8. Therefore, as stated in the last paragraph on page 8, the 
employee should be paid for all time spent in learning his job. Hours worked generally includes 
the time spent in initial indoctrination and training as well as time devoted to subsequent 
training. 

In reply to question 1, all employees must be paid. The answer to question 2 is that it is not 
lawful to compensate only those who complete the training and are "hired". 

In response to questions 3 and 4, since the employees undergoing orientation are not performing 
guard services for which wage rates are specified in an applicable wage determination, the 
contractor may compensate these employees at the minimum rate of pay prescribed by section 
2(b)(1) of the Service Contract Act (currently $1.60 an hour) for the time spent in a training 
period either before or after the date the contract commences. In this regard, see sections 4.152 
and 4.153 of Regulations, 29 CFR Part 4. 

Sincerely, 
 
Horace E. Menasco 
Deputy Assistant Secretary 

 


