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December 21, 1971  

This is in reply to your letter of September 9, 1971, in which you ask if a proposed 
benefit and profit sharing plan would qualify for approval under section 7(e)(4) of the 
Fair Labor Standards Act or qualify as a single program as a profit sharing plan under 
section 7(e)(3)(b) and a benefit plan under section 7(e)(4).  

The proposed plan would not meet the requirement, in section 778.215(a)(5) of IB 778, 
that the plan must not give the employee the option to receive part of the employer's 
contribution in cash. Because the employees have the option of receiving half of the 
employer's contribution in cash, the plan must be viewed as a hybrid plan to be tested 
under both section 7(e)(3)(b) and section 7(e)(4).  

Section 778.215(a)(5) permits payment to an employee in cash of the amount standing to 
his credit under circumstances specified in the plan not inconsistent with the purpose of 
the plan to provide old age, retirement, life, accident or health insurance or similar 
benefits for employees. Section 7 of the proposed plan permits employee withdrawals for 
expenses for the medical care or education of the employee's family, the purchase of a 
home, financial aid to members of the employee's family in case of emergency or 
pressing need, or "other substantial financial requirements deemed worthy by the 
committee".  

With regard to section 7(e)(3)(b), section 549.1(d)(1) requires that all employees subject 
to the minimum wage and overtime provision of the Act be eligible to share in the profits. 
The proposed plan excludes all commission employees. However, participation in a 
profit-sharing plan may be limited to a particular classification of employees if specific 
approval is obtained from the Administrator. This approval may be given if, after 
interested persons have had an opportunity to present their views either orally or in 
writing, the Administrator finds that the plan is in accordance with the meaning and 
intent of the provisions of section 7(e)(3)(b) of the IB and Regulations, Part 549. When 
the plan is modified as suggested above, we will send you notices which are required by 
the regulations to be posted.  

Sincerely,  

Horace E. Menasco 
Administrator  

 


