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This is in further response to your letter of September 8, 19711 in 
which you ask about the computation of overtime Pa.Y under the Fair 
Labor Standards Act. 

In your first example you cite a situation where an employee regeives 
a straight salary for all hours worked plus additional commissions. 
lou are correct in y()ur assumption that the employer compute over-
time pay· by using the coefficient table (WH.-134) so long as the employee 
receives at least the minimum wage tor all houre worked in the workweek. 
It is also explained in a letter to you dated :December 11, 1968 
(copy enclosed). 

In your second exaarple an employee works 30 hours at $2.00 an hour tor 
inside counter selling work and &lso receives $20.00 in commissions for 
20 hours of outside selling work. In this case the employee is receiving 
different rates of pay for two different types of work. Section 778.115 
of ve Bulletin, Part 178, explains how overtime pay is computed 
where an employee is working for two or more rates of As you will 
note, the employee 1 a rates of pe,y not be less than the minimum wage. 
!bus, the employee • a straight time earnings in your example weuld be 
$92.00 (30 x $2.00 + 20 x $1.6o). His weighted averap hourly rate would 
be $1.84 ($92.00 + 50). Additional premium overtime pay tor the hours 
over 40 a veek would equal $9.20 (10 x $.92), and total for the week 
would be $101.20 ($92.00 + $9.20). 
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Horace E. Menasco 
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