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This is in further. reference to your letter of November 6, 1970, comcern-
ing the application of the Pair labor Standards Act to vending mechine
operatioms.

We have had occsaion to reviev the position stated in ocur previous letter
to you (letter dated Dec. 23, 1970) sp2 vwish to sdvise you of ocur presenmt
position regarding such operetions. We would consider a vending mschine
operation carried on at a plant or building to qualify as a separste and
distinct establishment vhere the machines sre placed at such a location
under & lesssee-lessor arrangment vheredy the lesssee retains title and
control and agrees t0 install the machines and keep tham supplied with
merchandise. Hostesses and inside routemen exployed solely at such &
plant or building for the purposs of servicing machines thet are used in
the selling of food and beverages et retsil are exmmpt under sections
13(a)(2) or 13(b)(8) of the act wvhere tbe tests of those exszptions are
met . i © ~

However, emplayees at the central offics, cammissary, varehouse, or repsir
shop (or vorking out of such central locsticm) do mot came within the adove
mentioned exsmptions as they are not employed by & "reteil or service
establislment” or sn "establishment which is . . . . . & restaurunt” vithin
the meaning of the act.

Sincerely,

Horece E. Mevasco
Administrator



