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November 20, 1970  

This is in reply to your letter of September 22, 1970.  Your inquiry concerns the application of 
the garnishment restrictions of Title III of the Consumer Credit Protection Act in two situations.  

(1) An employee is paid on a biweekly basis and his disposable earnings for the biweekly pay 
period are $200.  A garnishment is served half way through the pay period; that is, at the end of 
the first week of the two-week pay period.  The employee's earnings at that point are $100, and 
under the facts given the garnishment of future earnings is not permitted.  On these facts you 
were advised by the regional office that only the disposable earnings in excess of $96 ($4) could 
be garnished for that pay period.  ($96 is the floor established under the applicable rules in 29 
CFR 870.10(b) for a biweekly pay period.)  You ask whether it is permissible to consider also 
the $100 of disposable earnings for the last half of the immediately preceding biweekly pay 
period, assuming that none of such earnings were previously garnished and thus apply the $96 
floor against $200.  If this could be done, the excess over $96 would be $104, and thus resort 
would have to be made to the 25 percent formula under which $50 (25% of $200) would be 
subject to garnishment.  

(2) The second situation is a modification of the first.  It is assumed that the employee has not yet 
received the $200 for the immediately preceding pay period so that a total of $300 in disposable 
earnings is due him at the time of garnishment.  Consistently, you suggest that the percentage 
formula should be applied to the disposable earnings.  

We read the text of Title III and its legislative history as establishing a clear Congressional 
purpose to establish a "floor" of $48 in disposable earnings as being exempt from garnishment 
for a "workweek".  See, for example, the comments of Congresswoman Sullivan at 114 Cong. 
Rec.. H4123 (Daily ed., May 22, 1968) concerning the establishment of the "floor".  Note further 
that Title III speaks expressly of a "workweek" rather than a calendar week and to other "pay 
periods" rather than to other calendar periods.  Further, the Congress delegated to the Secretary 
of Labor the duty of issuing substantive rules prescribing a "multiple" of the $48 floor (which is 
a product of the FLSA formula) for pay periods other than a week.  

We consider such a multiple as applicable to pay periods longer than a week such as monthly, 
semi-monthly or biweekly pay periods.  However, the $48 per workweek restriction may not be 
prorated or reduced in the case of a partial week's earnings or of pay periods of less than a week.  
Also, no wages may be garnished in the case of pay periods longer than a week when the 
disposable earnings are less than the multiple applicable to that pay period.  Similarly, it is clear 
that there may be no combining of earnings for more than one payroll period in applying the 
garnishment restrictions as this would negate the "workweek" or "pay period" protection of the 
Act.  

The multiple prescribed in section 870.10(c)(2) for a biweekly or 2-week pay period is $96.  
Thus, when disposable earnings in a biweekly pay period are $96 or less no portion may be 
garnished.  When disposable earnings are more than $96 and no more than $128 per pay period, 



section 303(a)(2) is controlling and only the amount in excess of $96 may be made subject to 
garnishment.  When the disposable earnings are in excess of $128, the restriction on garnishment 
in section 303(a)(1) limiting garnishment to not more than 25% of disposable earnings is 
applicable.  The same rule would hold for semimonthly and monthly pay periods except that the 
multiple of the exemption formula would vary with the pay period.  Please see 29 CFR 
870.10(c), a copy of which is enclosed.  

Thus it is clear that the full $96 is to be applied in determining the amount of earnings which are 
subject to garnishment under situation (1).  If another garnishment order is served at the end of 
the pay period, the garnishment amount will be recomputed based on all the wages for the pay 
period.  For example, in situation (1) at the end of the bi-weekly payroll period, there would 
appear available for other possible garnishments $46 (25% of the $200 minus the $4 earlier 
subjected to garnishment).  In situation (2), there would be $54 subject to garnishment at the time 
the order is served ($50 from the preceding pay period plus $4 from the current period).  

Sincerely,  

Robert D. Moran  
Administrator  

 


