
CCPA-40  

November 16, 1970  

This is in reply to your letter of November 9, 1970, concerning the restriction on discharge 
employment provisions of Title III of the Consumer Credit Protection Act.  

Section 304(a) of Title III provides that no employer may discharge any employee by reason of 
the fact that his earnings have been subjected to garnishment for any one indebtedness.  We 
consider the words "one indebtedness" as meaning a single debt, regardless of the number of 
levies made or the number of proceedings brought for its collection.  Thus, we recognize the 
distinction between a single debt and the garnishment proceedings brought to collect it.  There 
may be several garnishment orders resulting from one indebtedness.  

In answer to your second and third questions, an employee's earnings are subjected to 
garnishment when the employer is legally bound to made deductions from those earnings.  If the 
first garnishment is taking the maximum amount of the employee's earnings permitted by the 
law, a garnishment for the second indebtedness would not be legally binding on the employer 
until the first indebtedness has been fully satisfied.  Once the employer is legally obligated to 
withhold wages pursuant to the second indebtedness, the discharge would be permitted.  

Sincerely,  

Joseph P. McAuliffe  
Director, Division of Minimum  
 Wage and Hour Standards  

 


