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This is in further reference to your letter of November 24, 1969, con-
.cerning the application of the sections 7(2) and 7(3) exemptions of 
the Service Contract Act to Department of Defense contracts lThich call 
for packing and crating services. 

Section 7(3) provides an exemption for any contract for the carriage 
of freight or personnel \oThere published tariff rates are in effect. 
After careful reviei! of your submission, U9 find that this contract 
in question is one essentially for packing and crating and related 
services (such as appliance servicing and temporary storage) and not 
for transportation. The regulated local drayage or carriage is only 
an incidental part of the contract work. The legislative history of 
the act indicates a.clear intention to apply the standards of the act 
to packing and crating contracts. The language of the exemption is 
carefully limited to contracts the of goods or personnel 
under published tariff rates. It is our belief, therefore, that the 
exemption must be confined to contracts 1.1hich are for the procurement 
of carriage service, as such. as here, the contract is primarily 
for packing and crating, the exemption cannot apply. See section 4.117 
of Regulations, 29 CFR 4. 

'\-nth respect to the application of section 7(2) 1Thich provides an 
exemption for any (not contract) required to be done in accord-
ance vIi th the provisions of the Halsh-Healey Public Contracts Act, 
it does not appear from the contract documents submitted that the 
furnishing of materials in a substantial amount is required of the 
contractor (\-1e note that Government-ovmed containers "ill be supplied) 
or is an independent or significant purpose of the contract. Nor does 
it appear that the contract is essentially for the manufacture or 
furnishing of a pacl::aged end product specified by the Government. It 
\1ould appear that materials may be furnished only in such probably 
insubstantial amounts as may be required in performing the services 
\1hich constitute the principal purpose of the contract (e.g. protec-
tive materials or supplies incidentally required such as paper, stra"1, 
cartons$ marl(ing materials, etc.). This is not, in our opinion, 
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sufficient to bring any of the work on the contract 'lid thin the purview 
of the Ualsh-Healey Act or to make that act, as well as the Service 
Contract Act, applicable to the contract. 29 CFR 4.122. 

It is, accordingly, our conclusion that the stipulation stating that 
the contract is subject to the Service Contract Act is proper. 

Sincerely, 

s/Ro bert D. r·foran 

Administrator 

Enclosure 


