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This is in reference to your letter of Novmnber 1$, 1908, 
asld .. ng whet,her it wou.ld be tllegal under the Service Contract Act 
for employees ot the subject employer to pay their own round trip 
travel costs between of hire and Kwajaleill Atoll, Marshall 
Islands.' You also inqaire as to tne status the act of the 

-·re-el1lplo;Ylllent bonus which is paid to certain of the su.bject employer's . .. emp.J.oyees. 

The deduction from the wages of employees work subject to 
the Service Contract Act of travel costs l.ncurred by the employer 
transporting the employees from place of hire to the worksite, as 
described in your letter, would be controlled by the prov:i.sions of 
Regulations, Part .531, l';hl.ch Ilre issued pursuant to section 3(m) 
of the Fair Labor Standards Act. . 

As indicated in sections 4.167 through 4.170 of Regulations, Part 
4, l-Thich regulations prc\---:lde labor st.andards for F'ederal. service 
contracts, the Dep8.rtment of Labor has adopted section 3 (m) of" the 
Fair Labor Standards Act and Regulationa, Part 531, issued pursuant 
tb.eret.o, for the purposes of detenr.ining cash wages under the Ser-
vice Contract Act. 

Section 3(II1) of the Fair Labor Standards Act provides, in part, that 
the wage paid to an employee the reasonable cost to the 
t:lDlployer of furnistdng such employee with board, lodging, or other 
i'acili ties. It B.lso authorizes the Secretary of Labor to determine 
the fair value of such board, lodging, or other facilities for defined 
classes of employees and in defined areas, based cn the average cost 
to the employer or to groups of employers similarly situated, or 

! average value to groups of employees,' appropriate measures 
of fair value. Such evalua.tions by the Secretp.ry, where they are 
applicable and pertinent, shall be used instead of the actual cost 
in determining the wage paid to aiIfI" employee. 
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The procedures for making determinations of reasonable cost or fair 
value unaer section 3(m) of the Fair Labor Stanuards Act are stated 
in sections 531.4 and 531.5, respectively, of Regulations, Part 531. 
The conditions applicable to the inclusion of the reasonable cost or 
fair value' of board, lodging, or other facilities, in the paid 
an employee are discussed in sections 531.27 through 531.37. Your 
attention is directed to section 531.33 which refers to three methods 
whereby an employer may ascertatn whether any furnished facilities are 
a part of wages within the meaning of section 3(m). 

Your attention is also invited to sections S31.3(d)(1) and '31.32(c) 
of Part 531, which indicate tha.t the cost, of furnishing facilities 
which are primarily for the benefit or convenience of the employer 
will not be recognized as reasonable and may not, therefore, be in-
cluCl.ed in computing wages. The enclosed copy of a letter dated 
May 11, 1960, deals with a situation similar to yours. In that 
case, we found that the cost of transporting certain employees to 
and from the point of hire was normally borne by the contractor and 
not the employees as a cost incidental to the recruitment program of 
the contractor and, therefore, would not be properly considered as 
a part of wages. For the reasons stated in sections 531.36 and 
531.37 of Part 531, withholding of monies from employees against the 
transportation costs Qescribed in your letter could not legally be 
made to the extent tnat they reduce the wages of the employees below 
the minimum wage required under either the Fair Labor Standards Act 
or the Service Contract Act. Such deductions are also illegal to 
the extent that they reduce the amount of overtime compensation 
below that required under either the Fair Labor Standards Act or 
the Contract Viork Hours Standards Act. 

With to the recruitment bonus; we would not question the 
practice of payment of thi s bonus in ten equal monthly installments 
for the runout of ten months after two months of satisfactory ser-
vice following the signing of the follow-on employment contract. 

Sincerely yours, 

Ben P. R01ertson 

Acting Administrator 
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